sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Anna Reinontyttären arvoitus

Anna Reinontytär (Anna Reinholdsdotter) saapui Sääksmäelle Jutikkalan kapteenin taloon piiaksi vuonna 1789. Samana vuonna hän meni naimisiin Jutikkalan voudin, Juho Erkinpojan (s. 1759), kanssa. En ole varma, oliko Anna muuttanut taloon vasta häiden myötä vai tullut jo aikaisemmin. Kirkonkirjat tietävät kertoa, että häät vietettiin ilman juhlapukua ja huntua (utan skrud).

Avioliitosta syntyi Sääksmäellä neljä lasta, Antti ja Heikki ja Martti ja Anna. Heistä Martti kuoli vauvaiässä. Muut pojat olivat jo aikuistuneet, Antti avioitunutkin, ja kuopus Anna 17-vuotias, kun koko perhe muutti torppariksi Tyrväntöön. Sieltä Antti perheineen jatkoi muutaman vuoden kuluttua matkaa Janakkalaan.

Mutta mistä perheen äiti Anna Reinontytär oli alun pitäen tullut Sääksmäelle? Sääksmäen rippikirjoihin hänet on merkitty syntyneeksi   vuonna 1758, ja koska päivämäärää ei näy missään yhteydessä, siitä voisi - ehkä - päätellä, että Anna ei ollut syntynyt Sääksmäellä. Nimen perässä mainitaan Vanaja, mutta Hiski-haku ei löydä sieltä yhtään Anna Reinontytärtä koko 1700-luvulta.


                 Anna on tullut Jutikkalaan. Samalla sivulla on Antti-pojan merkintä.
                                       (SSHY Sääksmäen rippikirja1786-1791)

Reinhold on sen verran harvinainen nimi, että Hiski löytää koko Suomesta yhden ainoan vuonna 1758 syntyneen Annan, jonka isännimi on Reinhold: Jokioisten Koiviston Kättässä syntyneen Kättän (tai Kättön) isännän tyttären. Mainittu Koiviston kylä taitaa olla nykyisen Humppilan alueella. Anna asui yli rippikoulun Jokioisissa, ja sen pidemmälle ei sukuharrastajan salapoliisityö onnistu kotisohvalta. Mutta onko hän oikea Anna?

Joka seurakunnasta ei ole kastettujen tietoja Hiskissä tuolta vuodelta, joten sitä kautta eivät välttämättä löydy kaikki sopivat Annat. Muutoissa saattoivat vuosiluvut myös muuttua toisiksi, joskus nimetkin, jos muuton jommassa kummassa päässä pappi kirjoitti numerot epäselvästi tai muuten hutiloi.

Siispä esiäitini Anna Reinontyttären syntyperä jää toistaiseksi arvoitukseksi ja odottamaan sukuharrastajan matkaa Hämeen maakunta-arkistoon ja sen mikrokorttikokoelmien äärelle.

Lisää Annan perheestä: Annan miniän arvoitus

mmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti