perjantai 21. joulukuuta 2012

Suutarin opissa

Suutari on ollut suosikki suvun käsityöläisammateista, ja niinpä sukuharrastajan eteen on tullut niin sukuun syntyneitä kuin sukuun naitujakin suutareita. 

Heikki Juhonpoika syntyi 1850 Padasjoella Kasiniemen kylässä. Isä Juho Juhonpoika oli tullut nuorena miehenä Kuhmoisista Padasjoelle rengiksi. Heikin syntymän aikoihin hän oli Ansion kartanon muonatorpparina (brödtorpare) ja myöhemmin torpparina. Heikin äidin Liisa Juhontyttären syntyperää tutkin edelleen.  


Suutari. (Tuntematon, n. 1880)
Yleensäkin torpparien ja renkien pojat lähtivät vuosipalkollisiksi melkoisen nuorina, mutta Heikki oli vain 13-vuotias, kun hän muutti kotoaan suutari Kustaa Lindqvistin taloon oppipojaksi.

Heikki viipyi suutari Lindqvistin opissa viitisen vuotta, ennen kuin ryhtyi  työhön Vesijaon Skytän rusthollitalon renkinä. Taloon tulon jälkeen on yhdelle rippikirjan sivulle kirjattu monta muutosta nuoren miehen elämässä. Rengistä tulee itsellinen, ja Heikki Juhonpoika ottaa (tai saa) sukunimen Ahllund. Heikki myös kuulutetaan ja vihitään piika Anna Leena Kustaantyttären kanssa.

Heikkiä ei mainita suutariksi sen koommin, mutta hän hankkii elannon perheelleen itsellisenä. Se ja sukunimen ilmaantuminen puhuvat sen puolesta, että hän teki käsityöläisen töitä ja ilmeisesti juuri suutarina, koska oli nuorena lähetetty siihen koulutukseen.

Heikki ja Anna Leena saavat kuusi lasta, jotka kaikki varttuvat aikuisikään ja käyttävät isänsä sukunimeä Ahllund. 1880-luvulla koko perhe 15-vuotiasta esikoispoika Heikkiä lukuunottamatta muuttaa  Luopioisiin Ämmätsän kylään.


ami

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti