perjantai 8. maaliskuuta 2013

Mikä ihmeen - ruotusotilas?

Aina silloin tällöin sukuharrastaja törmää suvun sotilaisiin tutkaillessaan kirkonkirjoja ja muita dokumentteja. Ruotsin vallan aikana ja itse asiassa sen jälkeenkin he olivat ruotusotilaita, mutta mikä oikein oli ruotusotilas?

Ruotsin armeija oli varhain ruotujakoinen, mutta tavallisesti ruotuarmeijasta puhutaan sellaisena kuin se otettiin käyttöön 1600-luvulla. Siinä talot jaettiin ruoduiksi, joiden tehtävänä oli pestata ja varustaa sotilas kuninkaan armeijaan. Iso talo yksinään muodosti ruodun, pienempiä taloja tarvittiin kaksi tai useampia. Ruodun sotilas saattoi olla talon poika tai renki, jopa isäntäkin, tai sitten palvelusta suoritti ulkopuolelta sotilaaksi värvätty mies.
Ruotsin armeijan ruotusotilaita
Piirros Adolf Ulrik Schützercrantz 
Sotilaat saivat pestuurahan ja vuosipalkan sekä asunnon ruodulta. Lisäksi ruodun tuli huolehtia sotilaitten kuljetuksesta katselmuksiin ja äksiiseihin, joihin  saman seudun sotilaat kokoontuivat säännöllisin väliajoin.

Tavalliset sotilaat asuivat sotilastorpissa. Heidän työnään oli katselmuksiin ja harjoituksiin osallistuminen. Muuten he rauhan aikana viljelivät torppansa maita tai harjoittivat muuta ammattiaan. Sota-aika vei heidät taisteluihin.

Kunkin maakunnan ruodut numeroitiin järjestyksessä pitäjä pitäjältä, ja näin ruotusotilaan rykmentti ja komppania määräytyivät hänen asuinpaikkansa mukaan.

Suomen tullessa osaksi Venäjää 1809 ruotujakolaitoksen rooli muuttui. Oli aikoja, jolloin ruotuarmeija oli lakkautettu, muina aikoina ruodut perustivat vielä joukkoja. Ruotujärjestelmä lakkautettiin Suomessa vuonna 1885.

Lähteet:
Kansallisarkiston Arkistojen Portti
Heikki Vuorimies: Ruotusotilaiden tutkiminen (SSS 2011)

Aikaisemmin ammateista:
Mikä ihmeen - muonamies?
Mikä ihmeen - lampuoti?

2 kommenttia:

  1. Vaikka ruotusotilassysteemin tiedänkin, niin nyt vasta tulee mieleen muuttaa tuo termi nykyaikaisemmaksi. Suomessahan oli silloin selvästi palkka-armeija...
    Isoisäni isä oli naimisiin mennessään 1861 "Skarpskytten vid gde Wb. Ind. Bal."

    VastaaPoista
  2. Olet ihan oikeassa! Enpä ole tullut ajatelleeksikaan, että ruotuarmeija oli palkka-armeija. Palkan vain maksoi ruodun talot eikä valtio, verohuojennuksia vastaan toki ja siten kai palkka tuli viime kädessä valtion kirstusta.

    Minullakin on tarkk'ampujia suvussa, toisen isoisäni isoisä ja toisen isoäitini isoisä. Vielä on selvitettävänä, osallistuiko toinen heistä Oolannin sotaan.

    VastaaPoista