lauantai 5. lokakuuta 2013

Pitäjänsuutari Padasjoelta, osa 1/2



Suvussa on ollut suutareita, kuten sukuharrastaja on aikaisemminkin maininnut. Yksi heistä oli pitäjänsuutarina Padasjoella. Tämän syksyn aikana harrastaja perehtyy hänen vaiheisiinsa, sillä harrastus innosti osallistumaan Pitäjänkäsityöläiset sukututkimuksessa -kurssille Vanajaveden opistossa Hämeenlinnassa.

Joonas Juhonpoika syntyi Padasjoen Auttoisilla Rekolan talossa vuonna 1787. Hänen isänsä Juho Rekonpoika (1749-1812) oli aikoinaan syntynyt samassa talossa ja löytänyt vaimokseen Leena Yrjöntyttären (1751-1818) Syrjäntaan Heikkilästä. Lapsia perheeseen siunaantui yhdeksän, ja Joonas syntyi järjestyksessä seitsemäntenä.


16-17 -vuotiaana vuonna 1804 Joonas muutti Padasjoen Jokioisiin Siltalaan, missä hänestä tuli siellä asuvan suutarin Taavetti Ågrenin oppipoika. Näin poika pääsi osaksi käsityöläisyhteisöä, sillä suutarin lisäksi Siltalasta löytyi räätäli, kutoja ja pyörämaakari, ja ainakin joillakin heistä oli oppipoikia. Suutari Ågrenillakin oli toinen oppipoika Joonaksen lisäksi.


Viisi vuotta kului suutarin opissa Ågrenilla. Sitten oli edessä muutto Hämeenlinnaan. Joonas haki kotiseurakunnan papilta muuttotodistuksen 1.4.1809, mutta Hämeenlinnan muuttaneisiin hänet merkittiin vasta 21.6. Ehkä matkaan lähtö viivästyi tai nuori suutarinoppilas ei vain tullut toimittaneeksi muuttokirjaa heti seurakunnan kansliaan uudessa kaupungissa, tiedä häntä.


Muuttajien luetteloon merkittiin hänet ja samalla hänen osoitteensa: "suutari Westinin luona". Sukuharrastaja palaa suutarimestari Westiniin tarkemmin seuraavalla kerralla.



Joonas Hämeenlinnan kaupunkiseurakuntaan muuttaneiden luettelossa 1804-1824.
(Kansallisarkiston Digitaaliarkisto)

Ylempi kuva: Suutari oppipoikineen. Emile Adanin maalauksesta otettu valokuva. (Yhdysvaltain kongressin kirjaston kokoelmat)

api

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti